Bagarstugan

Åsgarns bagarstuga

Bagarstugan i Åsgarn har gammaldags hällugn, utmärkt för att grädda tunnbröd och pizza. I bagarstugan finns generösa bakbord med kavlar och andra nyttiga bakredskap. Ugnen eldas med ved, och elden behöver tändas dagen före bak för att ugnen ska nå rätt värme.   Bagarstugan är öppen för alla. Bokning sker genom att kontakta bokningsansvarig, se flik ”uthyrning/priser”. För dem som så önskar kan kortare eller längre bakkurser arrangeras.   Vid Åsgarns Marknad i augusti, är bagarstugan och det nygräddade tunnbrödet alltid en av huvudattraktionerna. Besökarna står i kö för att se och köpa det läckra matbrödet, som bakas enligt gammalt recept.   Bagarstugan invigdes 1994 och är inrymd i Åsgarns gamla badstuga. Badstugan tillkom på 1930-talet och drevs av en egen badhusförening. Bygdens gemensamma badstuga var ett resultat av tidens folkhälsoarbete. Vattnet pumpades från Garpenbergsån som flyter bredvid till rymligt tvättrum med vedeldad bastu. Badstugan fick stor betydelse i en tid när rinnande vatten och badrum ännu inte fanns i hemmen. Kvinnor och barn badade tillsammans på egen tid, ofta lördagseftermiddagar. Männen möttes i bastun på annan tid, senare på kvällen. I badstugans entrérum arrangerade Svenska Landsbygdens Studieförbund, SLS, sitt folkbibliotek. Både kroppen och själen kunde här få sitt, sades det i bygden. Skolbarnen från både Åsgarns skola och Fors skola fick bada i Åsgarns badstuga. Badstugan drevs till och med 1970-talets mitt. Badstugan överlämnades senare till bygdegårdsföreningen, som utlyste omröstning i bygden om huset skulle bli bagarstuga eller vävstuga. Vilket alternativ som gick segrande ur det valet framstår klart.